divendres, 25 d’abril del 2008

Cultura sahrauí VI

Les arts:
El ball i la música

Té com a característica els seu component narratiu i pedagògic.
És l'expressió del dolor, de la solidaritat, de la visió del poble, de les relacions personals.
És més un canal de comunicació amb el públic que entre els ballarins.

-La tuisa: és un ball femení d'exaltació del treball comunitari (la tuiza és un treball col·lectiu que té per destí, per exemple, la construcció d'una khaima per a una nova família)
-En el ball del joc del tambor la ballarina ens relata com realitza tota una séria de tasques destinades a embellir-se. Combina el so del tabal amb els gestos expressius de les mans.
-La dansa de l'itinerari narra el tractament revolucionari amb l'ordre tradicional: dos joves dancen; un vell, rosari en mà, es tapa les orelles i tanca els ulls; els joves expressen les maldats del colonialisme i les bondats de les revolució; el vell, finalment i paulatinament va incorporant-se a la dansa.


L'artesania

Els artesans (considerats inferiors en la societat tradicional) produeixen objectes pràctics amb un valor decoratiu gairebé nul, però l'aspecte decoratiu va in crescendo.
Els objectes tenen una decoració miniaturista, i de molta simplicitat: s'utilitzaven motius geomètrics amb significats críptics i màgics (amulets i talismans). També s'empra molt el número 5, que simbolitza la mà de Fàtima.


Per Salvador Pallarés

2 comentaris:

Alba Garcia i Galocha ha dit...

m'alegro que hagis tornat al blog.. ja que feia dies que no escrivies res.
petons

Sabah
Alba

P.D. que vagin bé els exàmens

Admin ha dit...

Cal donar-te l'enhorabona per tot això de la cultura saharaui em sembla molt interessant, en especial el tema de "Kalam el hassan".

Molt i bon curro el que t'estàs pegant. Un blog monotemàtic, però currat.

Tot i això, si se'm permet el consell creat un blog més propi, menys, digeurem, "compromés" o "solidari" per a penjar coses com les del Piera o les ratllades que a tu t'abellisca. Però, eps, no desatengues aquest.

Signa, el company de pis d'en Marc, o si et val, el company de la Samira.

Un bes, i enhorabona de nou.