diumenge, 10 de febrer de 2008

Cultura sahrauí II

El Nomadisme

É
s la solució cultural vivencial per adaptar-se a l'hostilitat del medi. D'ací que anomenem "Els fills dels núvols" als sahrauís.
Els pasturatge nòmada és l'aprofitament dels recursos (escassos) del desert sense exhaurir-los.

Els firq: agrupació de khaimes autònoma i autosuficient formada per un cap de família, fills i familiars barons per al pasturatge i la guerra. Artesans, un mestre, un remeier, els serfs esclaus i la dona, que hi és la portadora corresponsable de les tasques de la khaima. Es tracta, doncs, d'un esfroç comunitari, en grup.

Les tribus, entre elles, són interlligades per l'assabiya: una força de vinculació tribal de cohesió i de solidaritat.

Al segle XIX el xeikh Ma-El- Ainin construeix una ciutat, Smara, centre cultural i focus de difusió. També centre d'atracció religiosa mística. És formada per una quinzena d'edificis i s'hi arriben a agrupar milers de khaimes.Per Salvador Pallarès

3 comentaris:

Carlos V ha dit...

Els Blogs de La Safor

Aquesta pàgina pretén (de forma modesta i totalment artesanal) ser el punt d'encontre del panorama blogger de la comarca de La Safor. Un punt on poder trobar d'una forma més fàcil aquestes pàgines tan interessants i que esperem que tots ens ajudeu amb el vostre granet de sorra a ferla més gran i activa.
L'idea va nàixer de una xarrada a càrrec d'Enric Morera i el nostre alcalde Orengo al Casal Jaume I sobre els blogs i la política. Això em va fer pensar que fea falta coordinar aquest nou món emergent i que tant de moda s'ha posat en els últims anys.
Esperem que no siga una moda que pasa pronte. Així mateixa, a l'hora d'elegir un link per aquest blog, no s'ha pogut utilitzar ni es mots de "gandia", "la safor" o "safor" a seques perque algú els va registrar ja fa anys (i abandonats estàn per desgràcia)
Així que bo, espere la vostra ajuda i colaboracions aportant nous links de gent saforenca, encara que aquestos estigen a altres parts del pís o fins i tot a l'estranger. Publique-los ja siga mitjançant comentaris o envieu un correu
charlifuster@hotmail.com
www.elsblogsdelasafor.blogspot.com

Salvia ha dit...

Hola! Des del meu raconet de poesia hui et vull dedicar un poemeta d'amor. Molta felicitat per a tots els 366 dies de l'any.

Dona-li una ullada:
http://bibliopoemes.blogspot.com/2008/02/amor-en-la-biblioteca-poema-damor-en.html
Besadetes i magnifica llavor la que estas fent des del teu bloc

Anònim ha dit...

^^ nice blog!! ^@^

徵信,徵信,徵信,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信社,徵信社,徵信社,