dissabte, 19 de maig del 2007

les dones sahrauís assaboreixen els seus drets

Fatma Maulud és una sahrauí del oest del Sàhara.

Com moltes sahrauís ella és una musulmana. Però a diferència de moltes musulmanes, ella s’ha divorciat dos vegades i ara està en el seu tercer marit.

Fatma no és una pionera en la societat sahrauí.

Comparada amb algunes de les seues amigues, el seu compte de dos divorcis i tres homes és insignificant. Algunes dones sahrauís s’han divorciat i tornat a casar fins a vuit vegades o més.

En moltes cultures musulmanes, una dona divorciada esdevé pària. Però en la cultura sahrauí, ella és tant respectada com una verge no casada, i fins i tot més atractiva.

Amb un tímid somriure de la seua dona, el tercer marit de Fatma explica els beneficis de tindre una dona experimentada.

“Clarament, una dona que ja té experiència és millor que tu hagues que instruir en la matèria de les relacions amb homes” diu ell.

“Una dona amb experiència és molt més d’alt respecte que una que just diu les seues primeres paraules sobre les relacions.”

Divisió sahrauí.

El divorci normalment no és desagradable en el Sàhara, diu Fatma.

“la parella, normalment, acorden que no funcionen més i el marit se n’anirà. Sense enrenou, sense l’obligació de mantindre’s i sense vergonya.” Ella explica.

Tres mesos després del divorci, la exdona realitza una festa per celebrar el seu nou estat de soltera. Però això es fa des de no fa molt.

Un nou pretendent es presenta ell mateix en la festa.

Per a la dona sahrauí el dret a casar-se i divorciar-se tantes vegades com elles vulguen és inalienable.

Això no és cap novetat, diu Fatma, sinó més aviat és el resultat dels anys de la vida nòmada, quan els homes anaven fora per explorar i la dona assumia tota la responsabilitat dels campaments.


Diferències veïnes

Això és un tipus de llibertat que les dones sahrauís diuen posar la seua cultura apart de la cultura marroquina, i una de les raons per què ells estan preparats per continuar la seua lluita per un Sàhara Occidental independent.

“Hi ha una gran diferència entre la dona sahrauí i una dona morroquina” diu Fatma.

“Elles no tenen la mateixa cultura per als seus xiquets.” Ella explica.

“En la culura sahrauí nosaltres no fem cap tipus de diferències ente els xics i xiques en la seua infància.”

“Les dones sahrauís participen en el desenvolupament de l’educació dels xiquets, les dones dels països veïns no.”

“Hi ha moltes pressions i agressions contra les dones allà i elles no prenen part en la vida política, doncs no tenen un paper molt important en la vida social.”

Les dones sahrauís sens dubte prenen un paper important en la seua lluita política. Fatma és consellera en el Front POLISARIO.

Abans d’aquest congrés ella i altres dones polítiques en el grup POLISARIO Dones Polítiques formaren una estratègia per defendre el paper de les dones en el Front POLISARIO.

“Nosaltrem tinguerem alguns desacords amb alguns homes polítics els quals tenen una prespectiva espanyola, la nostra potència colonialista.” Ella explica.

“Però nosaltres defensarem el paper de la dona, la tradició de la cultura sahrauí. En l’antiga societat sahrauí era la dona qui prenia la responsabilitat. Nosaltres podem ser ministres i ambaixadores.”

“nosaltres tenim poques dones en aquests papers, però en demanem més.”